Caută
Close this search box.

Ce vin trebuie sa ai pe masa de Crăciun?

Sărbători fericite în 5 Pași

1.Revino la origini

Lăsați deoparte carpaccio, paste cu fructe de mare, pesto sau alte preparate exotice. Sărbătorile de iarnă sunt sinonime cu arome autentice, cu, care am copilărit.În perioada aceasta, lăsați și berea deoparte, vă garantează doar un alt centimetru în plus pe burtica voastră.

A venit perioada aceea în care trebuie să deveniți mai bucuroși și primitori, prin urmare va recomand:

  • Sa începeți să luați legătura cu neamuri sau prieteni, unde în casele lor sunt doar parfumuri de sarmale, ciorbe de toate felurile și gustări care invocă în fiecare dintre noi un sentiment de plăcere.
  • Grabiti-va, va asigur ca perioada acestor delicatese vor trece foarte repede, după cum bine știți.
  • Faceți bine si incepeti deja căutările.Încă din timpurile în care aceste tradiții au început sa devina repetitive vinul curgea ca izvoarele prin gospodăriile oamenilor, așa că fie ele roșii puternice și aromate sau albe delicate și proaspete,

2.Si noi avem cultura mancarii. 

Și ca sa nu ajungem pe drumurile pline de confuzie ale noilor trenduri din bucătărie, mai ales în perioada aceasta de sărbătoare, unde trebuie sa fim mai relaxați și mai aproape de dragoste si adevar, eliminam din start retete de Sarmale revizitate sau Chiftele cu spume sau infuzii  și sa ramanem cu,rețete simple și tradiționale, important este doar sa alegem produse de calitate, așa va garantez ca va veni la suprafața complexitatea gusturilor pe care o experimentam în anii trecuți. 

Sarmale (Si in America s-a auzit de ele)

Frunze de Varză sau Viță umplute cu un mix de: carne,orez și condimente, gătite într-un sos delicios de roșii, acest preparat își are rădăcinile de pe vremea otomană, mai apoi a fost adaptata cu grijă la gusturile și tradițiile românești, dar fără prea multe introduceri de obicei, sarmalele își fac apariția pe mesele noastre alături de smântână, mămăliguță si in anumite parti ale țării uneori și cu murături.Nu toate sarmalele sunt la fel.Cred ca mulți dintre voi au simțit diferența de la o regiune la alta, gusturile sunt destul de evidente iar asta face ca alegerea vinului pentru sarmale devine o aventură plină de plăcere, în funcție atât de umplutură, cât și de sos.

Iată câteva recomandări de vinuri minunate adaptate la aromele diverse ale sarmalelor:

Și pentru aceia care vor spune ”vinurile pe mesele noastre de sărbători ar trebui sa fie autohtone/locale”,mare dreptate dar va spun ca în lumea vinului,dacă are calitățile pe care le căutăm nu mai întrebi de unde vine și cum(in acest caz excludem vinuri de peste ocean)

  • Pentru sarmalele cu frunze de varză, alegeți vinuri roșii cu corp mediu precum unele variante de Feteasca Neagra,Pinot Noir din Transilvania sau un Merlot D.O.C Veneto, acestea sunt ceva exemple generice care se imbina armonios, echilibrând bogăția și iuțeala preparatului și accentuând subtil notele aromate.
  • În cazul sarmalelor învelite în frunze de viță, luați în considerare un vin alb ușor și aromatic precum Feteasca Alba,Grasa de Cotnari sau un Vin Pinot Grigio D.O.C Friuli Grave – Podgoria Pighin ,completează elegant elementele sărate și cremoase ale preparatului, evidențiind notele de mirodenii ale umpluturii.
  • Dacă sarmalele sunt însoțite de sos de roșii, optați pentru farmecul subtil al unui vin rose sec dar intens,produs cu Babească Neagră sau chiar un spumant rose Vin spumant Rose Extra Dry ” Il Rosa”.Aceste vinuri îmbrățișează cu grație aciditatea și dulceața sosului, aducând un impact viziv plăcut pe o masa de sărbătoare..

Friptura de porc și afumăturile 

La primul “GUIIIȚ” auzit dintr-o gospodarie(cine încă se mai riscă) pentru unii dintre noi(născuți înainte de anii 2000) este un mesaj clar…Fripturaaaaa

Friptura în bucătăria românească, în special în sezonul rece al Crăciunului,este un preparat din carne de porc, de obicei din ceafă, umăr sau pulpa, condimentată cu sare, piper, usturoi și ierburi aromate, apoi coaptă în cuptor până când devine fragedă și crocantă la suprafață, tăiată felii și servită cu un sos bogat și aromat, obținut din zeama proprie.Acum dacă nu am reușit sa va fac gura apa ia sa mai adaugam nelipsitele afumaturi cum ar fi cârnați, slănină sau kaizer, trecute prin procesul atat de dezbătut și controversat numit afumat, acestea sunt mezeluri tradiționale românești, pe care le găsim pe tot parcursul anului dar sa fim realisti, gustul este mult mai plăcut în timpul sărbătorilor de Crăciun nu este așa? 

  • Mezelurile afumate adaugă o notă distinctă și savuroasă oricărui preparat, oferind un contrast plăcut de culori și texturi.
  • Ele reprezintă un element esențial al bucătăriei din România.
  • Pentru a asocia vinul cu friptura de porc și mezelurile afumate, recomandarea este de a alege un vin roșu corpolent și fructat, precum Feteasca Neagra maturat sau chiar un Vin Chianti Forramoro D.O.C.G 2007 Toscana.
  • Aceste tipuri de vinuri se potrivesc perfect cu aromele intense ale preparatului, amplificând experiență gustativă prin evidențierea notelor de fructe ale vinului și a condimentelor în cazul cărnii.

Alegerea vinului potrivit pentru sarmalele dumneavoastră este o artă, o simfonie ce transformă fiecare îmbucătură experienta de durata

Cozonacul

Vinurile dulci sau spumantele dulci produse cu soiuri autohtone precum Feteasca Neagra ,Cadarca,Feteasca Alba si  luxurious-ul Ice Wine aproape că nu ți le recomanda nimeni sa le bei de unul singur, așa ca vine în ajutor Cozonacul care este o tradiție, un element obligatoriu în timpul sărbătorilor românești.

Sa nu-l luați ca si o gluma sau sa nu il bagati in seama cand îl vedeți pe masa ”de multe ori este acolo de dimineață până seara” deoarece pentru prepararea lui este necesar mult timp,multa experienta, ustensile si ingrediente de calitate, va provoc sa stati langa o gospodina pana ce prepara 6 cozonaci, sa nu mai zic cu umpluturi diferite, sa va mai pună sa spargeti și sa decojiti nucile ar fi un scenariu de groază mai ales pentru tinerii din ziua de azi.

A da, aproape ca uitasem sa specific, cozonacul poate fi umplut cu:

3.”VIN” Colindatorii

(Sfaturi utile sa nu te faci de R…)

Dacă te uiți pe vizorul ușii înseamnă ca primești, dacă vezi ca cineva se uita la tine prin vizorul ușii înseamnă ca mergi cu…COLINDA, nu prea ai cum sa scapi de acest obicei care este atat de comun în întreaga țară.Cei care-ti trec pragul trebuie doar sa te uiți cum le stralucesc ochii, astfel îți dai seama ce cantitate de vin au în sistem, așa că nu scoate cel mai bun Vin Chardonnay D.O.C Friuli Grave sau cel mai bun Cabernet I.G.T Veneto ca nu vor fi apreciate pe cum crezi tu,deoarece au băut cu siguranța chiar și o țuică înainte sa ajunga la tine.Cu asta nu spun sa ii otravesti cu vin la 5l cumparat la supermarket mai bine alege un vin imbuteliat la un preț decent chiar dacă o sa se termine cât ai clipi, spune-le o poveste scurta despre el și că l-ai desfăcut cu aceasta ocazie speciala,cu siguranța or sa aprecieze calitatea și nu cantitatea.

Acum dacă ești un colindator înrăit, cand ajungi într-o casă și ți se toarnă vinul în cine știe ce pahar sau mai grav in cană poți face imediat un compliment culorii sau parfumului înainte sa bei, și apoi intreaba “vaaaai de unde ai vinul ăsta cu o așa culoare/parfum?”Doar așa poți afla sursa și poti scapa de multe riscuri.

4.Cum sa faci un cadou fără sa dai greș?

Știți care este întrebarea cel mai des adresată în aceasta perioada?

”Vai oare ce sa îi luăm la(unchiu,tata,șefu,Alin,Bianca,Claudiu etc.)de craciun?”

Economiseste timpul sa mai umbli prin magazine și de pe același telefon de pe care citești acest articol începe sa cauti rapid cava magazine de vinuri online.Nu ezita sa iei legatura cu profesionisti care gestionează aceste magazine de vinuri și să le ceri sfaturile cele mai bune.

Frica asta de a face cadou o sticlă sau mai multe de vin cu pretextul ca poate nu-i va plăcea, sau nici nu știu dacă bea vin alb, roșu sau spumant.Indiferent ce tip de vin vreți sa faceți cadou, norocul e că, cine o primește chiar dacă nu este pe gustul lor,pot în orice moment sa facă același gest facând-o cadou mai departe, în speranta ca acea sticla ori va fi pusă la masa langa preparatele tradiționale și nu printr-o vitrina din vreo sufragerie unde își va da duhul după vreo cateva luni. 

Va dau 5 tipuri de personalități și vinurile pe care în general aceștia le vor putea aprecia. 

  • Dacă este aventuros și deschis la minte.

Ar putea aprecia diferite tipuri de vin care pun pe muchie de cutit simțurile cum ar fi:pentru vin alb Riesling sau Traminer Aromatico I.G.T Veneto iar pentru roșu Vin Phigaia After The Redori Syrah.

  • Dacă are o personalitate clasică și tradițională, ar putea prefera vinuri cu o istorie lungă.

Unele vinuri care se potrivesc acestor personalității sunt:Vin Chianti Forramoro D.O.C.G 2007 Toscana, Barolo Bordeaux pentru roșu iar pentru alb un Burgundy sau un  Soave Classico,proaspat si fructat.

  • Dacă este social și deschis la noi prietenii s-ar putea să ii placă vinurile care se beau de obicei la aperitive sau petreceri.

Cel mai bun exemplu este faimosul Prosecco Superiore D.O.C.G Brut din Conegliano Valdobbiadene  sau chiar un vin Rosé

  • Dacă este creativ și artistic, s-ar putea să îi placă vinurile care îți stimulează imaginația prin natura lor.

Recomand cu mare încredere vinul Natural/BIO și vinul biodinamic clar cu o mica  povestioară scrisă pe o etichetă dacă e posibil Vin Merlot D.O.C Colli Euganei | BIO

  • Dacă este analitic și atent la detalii, ar putea aprecia vinurile care sunt produse prin metodele complexe și unice.

            Si nu-mi vine nici un alt exemplu mai bun decat: Amarone della Valpolicella D.O.C.G, unic în lume pentru metoda de al produce.

5.Ghid de Supraviețuire pentru Masa de Crăciun

Imaginează-ți acest scenariu de coșmar: cineva aduce vin la pranz sau cina dar sti clar, cunoștințele acestora în ceea ce priveste vinul sunt aproape de 0,ce e de facut?

Ai 2 alegeri:

Opțiunea 1: Simulezi o simpatie bruscă si uluitoare – o afecțiune asupra gestului atât de inexplicabilă încât ar putea păcăli chiar și cei mai distinși psihologi sau politicieni. 

Opțiunea 2:Aș sugera să folosești mereu scuza dureri de cap sau probleme de stomac dar s-ar putea sa nu functioneze mai ales daca persoana este insistenta.In acest caz poziționează-te lângă un ghiveci și cu mare atenție scoate din tine calitățile lui James Bond și scapă de acel vin puțin cate puțin în pamantul acelei flori. Nu-ți fie teamă studiile recente sugerează că putina cantitate de vin ar putea sa stimuleze un moment trecător de bucurie acele plante.

Acum sa lasam ”glumele” deoparte si sa fim conștienți că frumusețea vinului stă în complexitatea sa, în capacitatea sa de a stârni conversații și în puterea sa de a aduce oamenii împreună chiar de pe vremea cand îl scoteam cu furtunul din butoi.Nu este vorba doar despre  “bun” sau “rău” este vorba despre farmecul fiecărei sticle – de la culesul viei, până ajunge în paharul tău.Fiecare înghițitură conține esența terroir-ului, devotamentul vinificatorului și poveștile împletite și apoi despletite la fiecare intalnire cu cei dragi.

Sarbatori fericite

  • cabernet-riserva-villa-sceriman-bio
    -10%

    Cabernet RISERVA D.O.C Colli Euganei | BIO

    0 out of 5
    88,00lei
    Adaugă în coș
  • -7%

    Cutie lemn cu 2 Sticle Prosecco Superiore

    0 out of 5
    215,00lei
    Adaugă în coș
  • -2%

    Cutie lemn cu 6 sticle de vin Italo Cescon

    0 out of 5
    574,00lei
    Citește mai mult

Informatii

Tel: 0736 092 496

E-mail: contact@somelierultau.ro

Luni – Vineri: 9.00 – 17.00

Contact