Ar trebui reguli mai stricte de la UE ???
Zaharirea – adica adaugarea de zahar in vin – este o practica strict interzisa in Italia, Spania, Portugalia si Grecia.In schimb, este admis in mod liber, precum si pe scara larga, in alte tari din Europa si din lume.Aceasta practica este folosita pentru a „imbunatati” vinuri de o calitate inferioara care sunt facute din struguri necopti sau cu un nivel scazut de substante necesare pentru producerea acestuia.
Acum puneti-va urmatoarea intrebare…Vrem sa degustam un vin din struguri sau sirop de zahar?
Adaugarea de zaharuri la vin, de ex:trestie si sfecla rosie – a fost interzisa in Italia de peste o jumatate de secol, la fel ca si in Spania, Portugalia si Grecia.In schimb acesta este permis si utilizat pe scara larga in Franta, Germania, Austria, Polonia, Anglia, Ungaria,Romania etc…
Pentru a „imbunatati” structura vinului si taria alcoolica a acestuia zaharurile adaugate reprezinta solutia cea mai usoara si cu,costuri foarte reduse in comparatie cu utilizarea mustului concentrat din struguri.In cazul in care selectia / taierea gresita a viilor si / sau climatul sunt factorii care nu permit sau pot compromite recoltarea strugurilor copti, de cele mai multe ori producatorul daca legea permite va alege varianta cea mai rapida si putin costisitoare.
Astfel, in timp ce in Italia si alte tari din sudul Europei vinurile se fac exclusiv cu adaos de must de struguri (must concentrat rectificat, MCR sau must concentrat solid rectificat, MCSR), in tarile nordice este posibil sa se recurga la zaharoza rafinata, datorita acestui fapt dezechilibrul costurilor de productie genereaza astfel concurenta aprinsa in productia de vin de pe piata interna a EU, in avantajul evident al tarilor din Europa Centrala si de Nord.
Din pacate consumatorii europeni sunt privati de a deosebi vinul, produs doar din struguri si derivatele acestora, de cel produs cu zaharuri adaugate. Intrucat bauturile alcoolice (> 1,2% vol.) Sunt inca scutite de obligatii cum ar fi:
- Descrierea pentru generalitatea alimentelor si bauturilor.
- Indicarea listei ingredientelor continute de produs.
- Tabelul nutritional.
Informatiile despre natura reala a „nectarului lui Bacchus” – cu sau fara zahar.
Informatii pentru consumatori
Dezinformarea conform legii cu privire la posibila prezenta a zaharurilor adaugate in vinurile produse in diferite tari ale UE, asa cum s-a mentionat mai sus, deriva din lipsa de reglementare normelor sectoriale Europene.Reguli verticale (adica aplicate lantului unic de aprovizionare)care, totusi, trebuie actualizate si puse in evidenta a celei mai recente reforme a regulilor orizontale (adica de domeniu general) privind informatiile consumatorilor cu privire la produsele alimentare.
De fapt, regulamentul UE 1169/11 defineste obiective de informare precise pentru consumatori, pe baza unui nivel ridicat de protectie, care se exprima in ceea ce priveste posibilitatea de a face alegeri in mod eficient, atunci cand achizitioneaza produse alimentare.
Furnizarea de informatii pentru alimente de multe ori este strict legata cu mentinerea sanatatii si a intereselor consumatorilor cum ar fi: cele economice, de mediu, sociale si etc, oferind acestora o baza pentru a face alegerea cea mai potrivita pentru uz propriu.
”(Regulamentul UE 1169/11, articolul 3 – Obiective generale, paragraful 1).”
In ceea ce priveste caracteristicile alimentelor si in special, natura, identitatea, proprietatile, compozitia, cantitatea, termenul de valabilitate, tara de origine sau locul de provenienta, metoda de fabricatie sau de productie ”(Regulamentul UE 1169/11, articolul 7 – Practici de informare, paragraful 1)”
Prin urmare, ar fi logic sa avem dreptul de a putea deosebi un vin obtinut doar din struguri,de un vin ”sofisticat” cu adaugarea de zaharuri, ca prin urmare acestea fiind bauturi de natura diferita, precum si de costuri si metode de productie diferite, deci de valoare caliativa diferita
Vinul in Europa
“In Italia de exemplu, vinul este produs cu struguri si nu cu apa si zahar”, a citat, presedintele Assoenologi, in editorialul din iunie al revistei asociatiei. Regulile de productie trebuie reglementate la nivelul UE si nu in jos – asa cum se intampla deja in sectorul berii, unde tine sa mentioneze ca severitatea legislatiei italiene este de neegalat in lume – ci in sus si egala pentru toti.
Presedintele Assoenologi se adreseaza in primul rand celor care in Italia au recurs in rare ocazii la aceste ”trucuri”, care sunt pedepsite ca fraude comerciale.Chiar inainte de orice relevanta penala, problema in sine are o conotatie etica,in sensul ca implica moralitatea fiecaruia dintre noi.
Multe asociatii se adreseaza asadar, catre ministri al politicilor agricole, alimentare si forestiere pentru a promova interzicerea de adaugare a zaharului pe intreaga piata interna din UE. Alternativ, consumatorii trebuie informati pe eticheta cu privire la prezenta zaharurilor in vinuri