Caută
Close this search box.
image1

Ce este mustul din vin si cum se face

Termenul must, se referă la sucul obținut din zdrobirea sau stoarcerea fructelor cum ar fi: struguri,fructe de pădure ,măsline, coacăze, pere, mere,etc.

Prin definiție, mustul nu este altceva decât sucul obținut din struguri presați,având o culoare tulbure, dar intensitatea acesteia este data în funcție de soiul de struguri folosiți. De fapt, poate fi alb sau negru,dar pe lângă acest factor, culoarea depinde și de calitatea și gradul de maturitate a strugurilor.

Acum se știe că vinul este unul dintre cele mai populare băuturi din lume și mai ales in lumea veche a vinului cum ar fi Italia și Franța. Cu toate acestea, nu toată lumea știe cum are loc procesul de vinificare. 

Unul dintre primii pași este cu siguranță cel al tranziției de la struguri la must.Pe scurt, mustul este produsul lichid al zdrobirii, In principal mustul este compus din apă, zaharuri, taninuri, drojdii și săruri minerale, precum și substanțe azotate și acide. Poate că nu toată lumea știe, dar procentul de zaharuri prezente în must determină apoi conținutul de alcool din vinul finit.

Nu toate musturile de struguri sunt la fel sau, mai bine zis, nu toate musturile de struguri sunt folosite în același mod.De fapt, există diferențe semnificative în funcție de tipul de vin care urmează să fie produs.

Pentru a determina cu aproximație procentul de alcool prezent în vin si nivelul de aciditate, sunt necesare instrumente speciale pentru masurarea acestora,  deoarece cele două elemente sunt direct proporționale, ținând cont ca nivelul de aciditate are influența asupra gustului.

Mustul de struguri în recolta tradițională.

Cu ceva ani în urmă, culegerea strugurilor reprezenta unul dintre cele mai importante momente, mai ales in podgoriile mici si mijloci, unde recoltarea acestora se facea doar manual si asta menținea o legatura stransa intre om și natură iar in unele țări cum ar fi Italia și Franța este considerată o tradiție.

Dupa presarea strugurilor, mustul obținut poate fi supus unui proces de fierbere îndelungate în cazane mari de cupru, ca rezultat, este obținut un lichid gros și dens unde acesta este adesea folosit ca și conservant natural sau pentru a fi adăugat la vin in conformitate cu legea in vigoare.

Curiozități despre vinul „fiert”

Vinul gătit/fiert, așa cum este ilustrat mai sus, este o băutură obținută din fermentarea mustului fiert anterior în recipiente mari de cupru.

Este o metodă foarte veche, dar în ciuda acestui fapt, în multe țări este încă posibil să degustăm această băutură mai ales in preajma sărbătorilor de craciun și pe tot parcursul sezonului rece. În trecut era folosit pentru a pregăti feluri de mâncare gustoase.

Vinul fiert era folosit și în scopuri terapeutice, multe  mame de exemplu îl foloseau pentru a masa pielea bebelușilor, multi considerau că un pahar bun de vin fiert ajuta la tratarea diferitelor tipuri de afecțiuni.

Chiar și astăzi, vinul fiert este încă folosit ca remediu natural pentru combaterea gripei și a răcelilor.Se bea fierbinte și aromat cu scorțișoară, cuișoare și coajă de lămâie

Cum se face vinul fiert: ingrediente si preparare (reteta)

Nu există o singură rețetă de vin fiert, deoarece este consumat în toată Europa și fiecare țară are propria rețetă.De obicei în Italia și mai ales în zona de nord, se găsește în piețele de Crăciun.  Să vedem cum se face vinul fiert și diferiții pași necesari.  Ingredientele pentru rețeta de vin fiert sunt următoarele: 1 litru de vin roșu, 1 coajă de lămâie, 2 bețișoare de scorțișoară, 5 boabe de ienupăr, nucșoară, 100g de zahăr , 1 coajă de portocală, 8 cuișoare și 1 anason stelat.

Vă dau o rețetă tradiționala Italiană de vin “copt”

Este nevoie de minim 4 kg struguri negri sau o cantitate mai mare în funcție de cât produs doriți să obțineți. Alegeți boabele fructelor intacte si sanatoase și presațiile astfel încât să obțineți sucul.

Se filtrează sucul obținut și se toarnă într-o cratiță unde va trebui gătit la foc mic timp de 10 ore.

Când s-a redus cu o treime, fiind eliminată o buna parte din cantitatea de apă, înseamnă că mustul copt este gata.

Închideți-l într-un butoi de lemn și lăsați-l să se odihnească timp de 1 an înainte de a-l consuma.

  • cabernet-riserva-villa-sceriman-bio
    -10%

    Cabernet RISERVA D.O.C Colli Euganei | BIO

    0 out of 5
    88,00lei
    Adaugă în coș
  • -7%

    Cutie lemn cu 2 Sticle Prosecco Superiore

    0 out of 5
    215,00lei
    Adaugă în coș
  • -2%

    Cutie lemn cu 6 sticle de vin Italo Cescon

    0 out of 5
    574,00lei
    Citește mai mult

Informatii

Tel: 0736 092 496

E-mail: contact@somelierultau.ro

Luni – Vineri: 9.00 – 17.00

Contact